Gaziantep Lisesi

Ş.Mehmet Kilitci

Gaziantep Lisesi

 

Bildiğiniz üzere Gaziantep Lisesi hem kurumsal olarak hem de içinde bulunduğu yerleşke ile Gaziantep’in en eski yapılarından biridir. Gaziantep’in, bu köklü okulunun mezunları, bugün hem Gaziantep hem Türkiye siyasetinde ve bürokrasisinde önemli yerlerde bulunuyorlar. 

Gaziantep Lisesi, bulunduğu konum itibarıyla ve mezunlarının şehirdeki etkinlikleri ile her daim gündem olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. 

Geçtiğimiz hafta  ve bu hafta olmak üzere Gaziantep Lisesi iki defa Meclis gündemine taşındı.  Konu ile ilgili de bir kaşık suda koparılan fırtına ifadesini kullansak abartmış olmayız. 

Bildiğiniz üzere Gaziantep Lisesinin yerleşkesi oldukça büyük.  Bu büyük alanda A  ve B blokları mevcut. İki yıldır da okula Merkezi Yerleştirme Sınav sonuçlarına göre öğrenci alınıyor.  Ortaokulu bitiren öğrencilerden sınavla tercih yapacakların dışında okula en yakın okullar Bayraktar ve Özel İdare Anadolu Liseleridir. Bu okullardan Bayraktar Anadolu Lisesi öğrencilerinin büyük bir kısmını Şehitkamil’den aldığı için bu bölgeye hitap etmiyor.

Özel İdare Anadolu Lisesi de çok geniş bir çevreden öğrenci alıyor ve şuanda ikili eğitim yapıyor. Batı Cumhuriyet Lisesi’nden doğuda Atatürk Anadolu Lisesi’ne kadar bölgede sınavsız öğrenci alan Anadolu lisesi de yok. Yani kısacası bölgede yeni bir Anadolu Lisesine ihtiyaç var diyebiliriz.

Okulun bünyesinde halen Spor Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi binaları tamamlanana kadar burada eğitime devam edecekler. Hatta Sosyal Bilimler Lisesi’nin binası tamamlandı ve kendi binasına taşınmış diye duydum. Spor Lisesi de binası biter bitmez kendi binasına taşınacak.

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de okul idaresi ve çevredeki ortaokul müdürleri ile yapmış olduğu istişareler neticesinde, bölgeye yeni bir Anadolu Lisesi açılması için çalışma başlatmış fakat şehir merkezinde olan bu bölgede arsa problemi olması dolayısı ile Gaziantep Lisesinin ikiye bölünerek B bloğunun yeni açılacak okula tahsis edilmesine karar vermiş. Bu konuda gerekli onaylar bakanlıktan alınmıştır.

Buraya kadar her şey gayet normal. Fakat eğitimin dışında kalan bazı kişiler ve kurumlar, burada yapılmaya çalışılan iyi niyetli çalışmayı özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adını da kullanarak provoke etmeye çalışıyorlar. 

Gaziantep Lisesinin adının değiştirileceği veya kapatılacağı gibi bir algı ile gündem oluşturmaya çalışıyorlar. Özellikle de bunu yaparken “Gazi Mustafa Kemal’in mirası olan okul MEB tarafından kapatılmaya çalışılıyor” gibi kara propaganda ile kendilerine kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. Bunun da konunun içeriğinden haberi olmayan bazı kesimlerin desteğini almak için yapıldığı düşüncesindeyim.

Öncelikle Gaziantep Lisesinin adının değişmesi veya kapatılması gibi bir durum söz konusu değil, bunu dillendiren kim varsa yalan söylüyor ve insanları yanlış yönlendiriyor. 

Diğer taraftan bölgede, yukarıda saydığım nedenlere bağlı olarak yeni bir Anadolu Lisesi ihtiyacı su götürmez bir gerçektir ve bunun karşılanmasının başka yolu yoktur. 

Aklınıza şöyle bir öneri gelebilir: “Gaziantep Lisesine sınavla alınacak öğrencilerin kontenjanları artırılsın” fakat bu, bölgedeki okul ihtiyacını gidermeyeceği gibi yasal mevzuat olarak da mümkün değildir. Zira sınavla okula yerleşen öğrencilerin büyük bir kısmı Gaziantep Lisesinin bulunduğu bölgeden değil diğer bölgelerden gelen öğrenciler olacaktır.

Hâlbuki bölgede sınavsız öğrenci alacak bir liseye ihtiyaç vardır. Mevzuat olarak da sınavla yerleşen öğrencilerin, tüm öğrencilerin yüzde 10’luk kısmını oluşturması ve bunların Gaziantep’in tüm bölgelerinin ihtiyaçları doğrultusunda dağıtılması gerekmektedir. Burada yapılacak bir artırım dış ilçeler açısından sorun teşkil edecektir.

Bu satırlarda defalarca ifade ettim. Eğitim öğretimin sağlıklı yürütülmesinin en temel yollarından biri de küçük okul modellemeleridir. Zaten bu düşünceme bütün eğitimcilerin katılacağını düşünüyorum. Buna bağlı olarak yapılan çalışma okulun bölünerek küçültülmesi yoluyla Gaziantep Lisesinin eğitim kalitesini artırmaya yönelik bir çalışmadır.

Üzülerek söylemeliyim ki buna karşı kampanya başlatanların gerekçesini de anlamış değilim. Zira yapılan uygulama aynı zamanda Gaziantep Lisesi’nin niteliğini de artıracak bir çalışma.

 

27.07.2020 (Ş.Mehmet Kilitci)

DİĞER YAZILAR

Okulsuz toplum ve tablet masrafları

Doğan Cüceloğlu

Salgın Günleri ve Eğitimde Teknoloji

Pandemi Süreci ve Okul İdarecileri

Uzaktan Eğitim ve GB İlişkisi

Okullar Açılmalı mı?

Pandemi, Okullar ve Personel İhtiyacı

LGS TERCİHLERİ

Eğitimde sosyal medya kullanımı