LGS TERCİHLERİ

Ş.Mehmet Kilitci

LGS TERCİHLERİ

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından LGS başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Alınan covid tedbirleri ile OSYM sınavlarının bir adım önündeydi. Ancak soru tipleri bakımından sıkıntılı olduğunu ifade etmeliyim. Özellikle paylaşılan örnek sorularla alakası olmayan sorular birçok kişiyi ters köşe etti.

Sınav bitti, sonuçlar açıklandı. Şimdi tercih süreci başlıyor. Tercih sürecinde bu yıl pandemi dolayısı ile biraz daha dikkatli davranılması gerekmektedir. Özellikle okullarda yığılmalara ve sosyal mesafe konusuna çok dikkat edilmesi gerekir. Milli Eğitim Bakanlığının bu amaçla aldığı tedbirler doğrultusunda Tercih Danışmanlığı yapacak rehber öğretmenler öğrencilere EBA üzerinden bilgilendirmeler yapacak. Diğer birçok gönüllü öğretmen de yine online ve telefon aracılığı ile öğrencilere tercihleri konusunda yardımcı olacaklar.

Öncelikle veli ve öğrencinin kendisinin tercihlerini yapıp okula onaylatması esas olan ancak tercih yapacak imkanı olmayan ve yapamayan öğrencilere okul idareleri de yardımcı olacak. Yapılması gereken veli tarafından  “Yerleştirme Tercihleri İçin Ön Çalışma Formunun (EK-1)” doldurulup okula teslim edilmesi.

Geçen yıl olduğu gibi öğrenci yerel yerleştirme tercihi yapmadan merkezi yerleştirme tercihi yapamayacak. Yerel yerleştirmede öğrenci 5(beş) okul tercihi yapabilecek. Bu 5 okulun 3’ü aynı tür okul ise diğer ikisi farklı okul türlerinden olmalı. Şöyle ki 3’ü Anadolu Lisesi(AL) ise ikisi Meslek Lisesi(MTAL) ve ya İmam Hatip Lisesi(İHL) olmak zorunda. Eğer üçü MTAL ise 2 AL ve ya İHL olmak zorunda. Öğrenciler kendi kayıt alanları dışında tercih yapabilecekler ancak yapılan 5 tercihten en az 3’ü kendi kayıt bölgesinde olmak zorunda. Fakat kendi kayıt alanı dışında okul tercihi yapılması pek tavsiye edilmiyor. Zira kendi kayıt bölgesi dışında bir okula yerleşmek neredeyse imkansız.

MESLEK LİSELERİ

Pandemi süreci ile birlikte Meslek Liselerinin önemi bir kez daha net bir şekilde ortaya çıktı. Gelecekte daha da önem kazanacağına dair en ufak bir şüphemiz yok. Bu nedenle velilerimizin, öğrencilerimizin durumlarını göz önünde bulundurarak Meslek Liseleri ile ilgili cesur adımlar atmasını bekliyoruz. Daha cesur diyorum zira meslek liseleri ile ilgili bir takım yanlış algılar ve bilgiler var. Öncelikle Meslek Lisesi mezunu da diğer lise mezunları gibi Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanıp üniversiteyi kazanabilir. Bendeniz Meslek Lisesi mezunuyum. Ayrıca kötü öğrencilere Meslek Lisesine yönlendirilir gibi bir algı var ki hiç katılmıyorum. Bununla beraber Gaziantep’te Meslek Liselerinde bulunan bölümler içinde iş olanakları son derece yaygın olan bölümler var.

Bir de Mesleki(Çıraklık) Eğitim Merkezleri var. Burada öğrenciler 4 gün işletmede 1 gün okulda eğitim görüp para da kazanıyorlar. Dört yılın sonunda buralardan mezun olan öğrencilere hem ulusal hem de ulusal geçerliliği olan ustalık belgelerinin yanında lise diplomaları da veriliyor. İsteyen öğrenci buradan üniversiteye gidebilir.

Lütfen çocuklarımızın geleceği için Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezleri seçeneğini göz önünde bulunduralım.

 

GENÇLİK PROJELERİ

Spor Şehri Gaziantep projesi kapsamında bugün her okulumuzun bir spor kulübü var. Kurulan spor kulüplerinin verimli bir şekilde yönetilmesi Türk sporuna ve gençliğine çok büyük katkılarda bulunacaktır. Bu kulüpler okullar açısından da büyük fırsatlar yaratıyor. Bu fırsatlar iyi değerlendiren kulüpler diğerlerine göre bir adım öne geçme şansına sahip.

Gençlik ve Spor Bakanlığının tarafından yürütülen Gençlik Projeleri Destek Programı 2020 başvuru süreci başlamış bulunuyor. Sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak “Sağlıklı Yaşam ve Spor”, “Bağımlılıkla Mücadele”, “Kültür ve Sanat”, “Yenilikçi Fikir”, “Sosyal Uyum”, “Kitap Kahve” ve “Mobil Gençlik Merkezi” alanlarında proje mali destekleri verilmektedir. Okul spor kulüpleri de bu başlıklardan herhangi birisi ile ilgili hazırlayacakları projelerle 25.000 TL ile 350.000 TL arasında bir mali destek alabilirler. Program kapsamındaki güncel çağrılar ve başvuru sürecine ilişkin bilgilerin Bakanlığın kurum web sitesinden takip edilmesi gerekmektedir.

20.07.2020 (Ş.Mehmet Kilitci)

DİĞER YAZILAR

Okulsuz toplum ve tablet masrafları

Doğan Cüceloğlu

Salgın Günleri ve Eğitimde Teknoloji

Pandemi Süreci ve Okul İdarecileri

Uzaktan Eğitim ve GB İlişkisi

Okullar Açılmalı mı?

Pandemi, Okullar ve Personel İhtiyacı

Gaziantep Lisesi

Eğitimde sosyal medya kullanımı